donderdag 8 juli 2010

Vlierbloesem

Net te laat voor dit jaar, maar toch even een recept of twee met vlierbloesem.

Het eerste is met alcohol, een klein beetje:
8 schermen van vlierbloesem,
twee in plakjes gesneden citroenen
4 liter water
500 gram suiker

Dit alles bij elkaar en een nachtje laten intrekken. De volgende dag zeven door een doek en in flessen overdoen. Ongeveer 2-3 Rozijnen in de flessen doen. Deze flessen twee weken op een zonnige plaats zetten. Na twee weken op een donkere koele plek zetten en vervolgens twee maanden laten rijpen. Door de gisting ontstaat er een klein beetje alcohol in, het gaat ook mousseren, gewoon een kruk erop werkt dus niet die gaat eraf. Een stevig schroefdop dus. Ik heb dit jaar wijnflessen (lege, natuurlijk) met draaidop gebruikt. Ik hoop dat ze tegen de druk kunnen, dat weten we dus nog niet.

Het tweede
Het andere is siroop. Twee van bovenstaande flessen begonnen te schimmelen, even geproefd, maar de schimmel had de smaak niet aangetast, dus die heb ik gezeefd en het vocht heb ik even gekookt met wat meer suiker. Per liter vloeistof in totaal 500 gram per liter. Dit in flessen gedaan. Heel lekker om aan te lengen met bruiswater, of koud water uit de koelkast. Je kunt natuurlijk ook bovenstaand recept zonder suiker laten weken, dan per liter 500 gram suiker toevoegen en dat kort koken, dan heb je hetzelfde.



Dit een nachtje laten intrekken

Zeven en klaar. Simpeler is er niet en lekker!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten